Pancakes z granatem z jogurtem naturalnym i miodem
Przepis na jedną śniadaniową porcję:
- 50g mąki (ulubionej)
- ok. 100 g kefiru
- pół dużego granatu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki miodu (lub inna substancja słodząca)
- ulubiony dodatek do polania (u mnie jogurt naturalny i miód)
Mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami (można to zrobić wieczorem). Dodać mokre składniki. Dobrze wymieszać i odstawić masę na kilku minut. W ty czasie rozgrzać patelnię. Przed nałożeniem ciasta na patelnię, dodać do niego połowę rozdrobnionego granatu (uważać żeby się nie pobrudzić, owoc bardzo pryska) i ponownie wymieszać. Nakładać na patelnię (jeden pancake to ok. jedna łyżka). Smażyć na małym ogniu, aby nic się nie przypaliło. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Robiłam kiedyś takie z granatem i muszę powiedzieć, że smakują świetnie :D
OdpowiedzUsuńMniam! Kusisz tymi pankejkami, chyba zaraz zrobię sobie jakieś na śniadanie.. ;)
OdpowiedzUsuńAjj! Robiłam je w wakacje. Boskie są ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie miodowe;)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś granat :). Pycha:)
OdpowiedzUsuń